KONTAKT

 

Fizioterapija ms
Milena Starin
Železna cesta 10a
Ljubljana

Tel.:   01/4365023

GSM: 070 700 186
Poglej na zemljeviduMENISKUS

Sklepni površini stegnenice in golenice sta neskladni, zaradi česar sta med njima vstavljena dva vezivno-hrustančna vložka, ki ju imenujemo notranji- medialni in zunanji- lateralni meniskus in kolenu služita kot blažilca ali amortizerja pri obremenitvah. Meniskusa sta elastična, sestavljena iz hrustanca in odporna proti pritisku. Dobršen del obremenitev v kolenu se prenaša na meniskusa, ki zaradi elastičnih lastnosti resorbirata večji del energije in s tem varujeta sklepni hrustanec pred poškodbami in posledičnimi degenerativnimi spremembami. Meniskusa povečujeta ujemanje sklepnih površin in s tem pripomoreta k stabilnosti kolena.

V delno pokrčenem, s hitrimi, nenadnimi gibi obremenjenem kolenu lahko rotacijska sila potegne meniskus proti sredini sklepa med kondila stegnenice in golenice, ki ga lahko raztrgata. Najpogosteje se tako strga zadnji del meniskusa. Sprednji del se lahko poškoduje med hitro in nasilno iztegnitvijo kolena. Poškodbe meniskusov so pogostejše, če je spremenjena mehanska os kolena, če so meniskusi prirojeno spremenjeni ali degenerirani, če je koleno nestabilno zaradi poškodovanih vezi ter zaradi oslabljene mišične moči.

Poškodbe so pripetijo pri igrah z žogo in smučanju, pogosto tudi v globokem počepu. Poškodbam meniskusov so lahko pridružene poškodbe kolenskih vezi. Ob poškodbi se pojavita bolečina, ki je lokalizirana v sklepni špranji in oteklina, ki lahko nastane takoj ali pa v nekaj dneh zaradi draženja sklepa. V kolenu se lahko pojavijo zatikanja in preskoki, kadar pride do zagozditve raztrganega dela meniskusa, pa oškodovanec kolena ne more popolnoma iztegniti. Poškodbo meniskusa si lahko prislužimo naenkrat, vendar pa je najpogosteje zbirka malih poškodbic, ki privedejo do poke, ali pa tudi do raztrganine meniskusa.

Pri poškodovancih, kjer je v ospredju manjša poka meniskusa z bolečino in otekanjem začnemo najprej s konzervativnim zdravljenjem  to je fizioterapijo in omogočimo meniskusu, da pride do spontanega brazgotinjenja zaraščanja meniskusa. Priporočimo počitek, hlajenje kolena, začasno imobilizacijo. Ne smemo pozabiti na vaje za krepitev  nadkolenskih mišic saj te zelo hitro oslabijo in to velikokrat, še preden se bolnik dokoplje do fizioterapije. Po prvi fazi razbremenitve, se v fizioterapiji poslužimo še ostalih tehnik  to je  elektroterapije, laserja in ultrazvoka ter manualnih tehnik, da zmanjšamo oteklino in bolečino, ter povečamo gibljivost in mišično moč.

Zelo pomembno je, da imamo danes na raspolago tudi CELIČNO MAGNETNO RESONANČNO TERAPIJO- MBST®, ki obnavlja hrustanec, saj je meniskus hrustančasta tvorba. MBST® je prva terapija, ki obnavlja hrustanec zato so učinki zdravljenja z njeno pomočjo dolgoročni, ker tako preprečimo prezgodnji nastanek artroze, ki se navadno po poškodah zelo rada pojavi. Uporabimo jo tudi po operativnih posegih, saj je na ta način rehabilitacija veliko hitrejša in uspešnejša.

Če pa so raztrganine večje in težave vztrajajo, pa se kljub primernemu konzervativnemu zdravljenju odločimo za operacijo, največkrat z artroskopijo, ki je zanesljiva diagnostična in terapevtska metoda. Artroskopija je operativni poseg, ki ortopedskemu kirurgu omogoča potrditev diagnoze in zdravljenje poškodb oziroma bolezenskih stanj kolenskega sklepa. Pri artroskopiji poskušamo odstraniti raztrgani del meniskusa, ter tako vsaj delno ohranimo funkcijo meniskusa.

 

S sodobnimi metodami lahko znatno skrajšamo čas okrevanja in zmanjšamo trajne posledice zaradi poškodbe. Namen fizioterapije v zgodnji fazi po zvinu je zmanjšanje bolečine, otekline in izboljšanje gibljivosti v čimkrajšem času. To dosežemo z ultrazvokom, protibolečinsko terapijo, laserjem, mobilizacijo in masažo.